Ekonomi

Trump’ın yorumları piyasaları sarsarken küçük sermayeli şirketler ralli yaptı

Yatırımcı tercihlerindeki belirgin değişimle birlikte, ABD’nin küçük sermayeli hisse senetleri yükselişe geçti ve Russell 2000 endeksi Salı günü %3,5 yükselerek üst üste beşinci gün %1’in üzerinde kazanç elde etti. Bu yükseliş, endeksin Nisan 2000’den bu yana en uzun kazanç serisini temsil ediyor ve Ocak 2022’den bu yana en yüksek noktasına ulaşmasını sağladı.

Geçtiğimiz hafta boyunca Russell 2000 %10’un üzerinde bir sıçrama yaparak yılbaşından bugüne kadarki artışını yaklaşık %12’ye çıkardı. Bu artış, 2024 yılında S&P 500‘ün %19 ve Nasdaq 100‘ün %21’lik yükselişiyle arasındaki performans farkını daraltıyor. Daha büyük şirketlerin ağırlıkları hesaba katıldığında, eşit ağırlıklı S&P 500 de önemli bir yükseliş kaydetti ve şu anda yıl için neredeyse %9 artış gösterdi.

Daha küçük ve yurt içi odaklı şirketlere yönelim, faiz indirimleri ve Donald Trump’ın başkanlığının potansiyel politika sonuçları hakkındaki spekülasyonlara bağlanıyor, zira Trump’ın Kasım ayındaki zaferine yönelik bahis piyasalarındaki liderliği %70’in üzerine çıktı.

Trump’ın Tayvan’ın kendi savunmasını finanse etmesi çağrısını da içeren son politika açıklamaları küresel piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Trump’ın açıklamalarının ardından Tayvan’ın gösterge endeksi yaklaşık %1 düşerken, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) hisselerinde %3’lük bir düşüş görüldü. Çip stokları küresel olarak bu etkiyi hissetti ve sonuç olarak altın fiyatları arttı.

Bu değişimin ortasında, Nvidia (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)) gibi daha büyük teknoloji şirketleri üst üste üçüncü gün kayıp yaşamaya hazırlanıyor. Bu durum, Trump’ın göreve dönme olasılığı ve vergi indirimleri, artan gümrük vergileri ve dış politika değişikliklerini içeren politika öncelikleri konusunda piyasanın genelindeki tedirginliğin ardından geldi.

Çarşamba günkü açılış zilinden önce S&P 500 vadeli işlemlerinin neredeyse %1 ve Nasdaq vadeli işlemlerinin %1,3 oranında gerilemesiyle piyasa oynaklığı da yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. VIX volatilite endeksi son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa belirsizliğinin arttığına işaret etti.

Ekonomi cephesinde, ABD’de dezenflasyonun devam ettiği görülürken, vadeli işlemler Eylül ayında Federal Rezerv’in faiz indirimine gideceğini tam olarak fiyatlıyor ve yıl sonuna kadar toplam 65 baz puanlık bir indirim öngörüyor.

Bu görünüm Kanada’nın beklenenden daha düşük çıkan Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla daha da güçlendi. Buna karşılık, ABD’nin Haziran ayı perakende satışları beklentileri aştı ve Atlanta Fed’in GDPNow modeli bir önceki hafta %2 olan büyüme tahminini %2,5’e yükseltti.

Diğer küresel ekonomi haberlerinde, Birleşik Krallık %2’lik bir manşet enflasyon oranı bildirerek hedeflerle uyumlu ancak %1,9’luk tahminin biraz üzerinde gerçekleşti. Bu durum, piyasaların İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz indirimine gitme olasılığını yeniden değerlendirmesiyle sterlinin güçlenmesine yol açtı.

Çarşamba günü ABD Haziran ayı sanayi üretimi ve konut başlangıçları verilerine odaklanılacak. Kurumsal kazanç sezonu Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), Northern Trust (NASDAQ:NTRS), US Bancorp (NYSE:USB), Citizens Financial (NYSE:CFG) ve diğer şirketlerin raporlarıyla devam ediyor. Ayrıca, Federal Rezerv ekonomik koşullara ilişkin Bej Kitap’ını yayınlayacak ve çeşitli Fed yetkililerinin konuşma yapması planlanıyor.

Birleşik Krallık’ta yeni atanan Başbakan Keir Starmer, ülkenin ekonomik büyümesini ve siyasi zorluklarını ele almayı amaçlayan yasama planlarını açıklayacak.

Bu arada, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in 2025 bütçe taslağına ilişkin bir basın toplantısı düzenlemesi ve ABD Hazinesi’nin 13 milyar dolarlık 20 yıl vadeli tahvil ihalesi yapması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-bor.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu