TBMM’de Ücretli Öğretmenlere İlişkin Tartışma Yaşandı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında ücretli öğretmenlerle ilgili tartışma yaşandı. Ağbaba, Güneş’e, “Ücretli öğretmenlerin alabileceği maksimum ücret 9 bin TL, bu senin ayakkabı paranı karşılamıyor. İsmail Güneş, kravat paranı karşılamıyor, sen hâlâ benimle konuşuyorsun. Bünyemizde çalışan öğretmenler var.” 15-25 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlılar, bu insanlar 70-80 yıl çalışsalar bile emekli olamıyorlar.” Sözleriyle tepki gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Kurulda bugün Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçesi, kesinhesabı ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Toplantıda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş arasında öğretmen fiyatlarının yüksek olması konusunda tartışma çıktı. Ağbaba, heyete şunları söyledi:
“ÖĞRETMENİN 9 BİN TL’LİK MAAŞI KRAVAT PARALARINIZI KARŞILAMAZ”
“Ücretli öğretmenlerin alabileceği maksimum ücret 9 bin TL, ayakkabını kapsamıyor İsmail Güneş, kravat paranı kapsamıyor, hala benimle konuşuyorsun. Mesela haftada 20 saat ders veren bir öğretmen. 5 bin lira civarında bir ücret alıyor. 9 ay çalışan ücretli öğretmen ancak 2 tam ay çalışıyor.” Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 15-25 yıldır görev yapan öğretmenler var. Bu insanlar 70-80 yıl çalışsalar bile emekli olamıyorlar.
Biraz vicdanlı olursanız o yüksek ücretli hocaların takım sorunlarını çözebilirsiniz. Yüksek ücretli öğretmenler 80 ya da 90 yılda emekli olamıyor. İntihar eden öğretmenlerden utanmıyorsunuz, ‘atanamayan öğretmen yok’ diyorsunuz. 2023 yılında KPSS öğretmenlik bölümüne başvuran aday sayısı 600 bine ulaştı. Milli Eğitim öğretmeni ataması yerine hâlâ garantisiz, düşük ücretli istihdam biçimleri tercih ediliyor. Ücretli öğretmenlik için eğitim bilimleri alanından mezun olma şartı aranmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, alanında uzman öğretmenleri ekip olarak görevlendirmek yerine ucuz öğretmen çalıştırmayı tercih ediyor. Öğretmenler işsiz öğrencilerle tanışmayı bekliyor.
“KAMUYA AÇIK RÖPORTAJI KALDIRMAK HERKESİN YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR. BU RÖPORTAJ TÜRKİYE’NİN MANŞETİ VE UTANCIDIR”
Sayın Cumhurbaşkanı söz verdi, ‘mülakatı kaldıracağız’ dedi, Sayın Bakan geldi ‘mülakatı kaldırmayacağız, mülakata devam edeceğiz’ dedi. Bunun boyutu nedir? Kamuya açık röportajların kaldırılması herkesin görevidir. Bu röportaj Türkiye’nin sıkıntısı ve utancıdır.
Bir gecede 35 öğretmeni Mülkiye’den kovdunuz. Yüzlerce üniversite profesörü ihraç edildi. Boğaziçi’ne iki kez kayyum atadınız. Boğaziçi ve ODTÜ ile neden uğraştığınızı biliyor musunuz? Boğaziçi’nin, ODTÜ’nün bilimsel, özgür üniversite hocalarını kaldıramadığınız için, kendinize üniversiteler yaratmaya çalışıyorsunuz.
“2020 ELAZIĞ DEPREMİNDE GÜÇLENDİRİLMİŞ OKULLARIN TÜMÜ YIKILDI”
Malatya’da 2020-2022 döneminde 159 okul projelendirildi. Bu okullardan 10’u tamamlandı, 21’i yapılıyordu, maalesef yapılamadı. 2020 Elazığ depreminde güçlendirilmiş okulların tamamı yıkıldı. Bunu yapanlar, emredenler, denetleyenler cezalandırılmalıdır. Maalesef deprem en çok deprem bölgesinde eğitimi vurdu. Malatya’da 2 okul yıkıldı, 46 okul ağır, 18 okul orta, 2 okul ise hafif hasar aldı. Ağır hasarlı okullar yıkılırken, küçük hasarlı okullar ise onarıldı. “Depremde ağır hasar gören okulların çoğunun 2020 Elazığ depreminde güçlendirilen okullar olduğu, dolayısıyla güçlendirmenin özensiz olduğu ortaya çıktı.”