Milli Eğitim Bakanlığı “Kadro” Talebinden Önce Türkiye’nin Farklı Bölgelerinden Ücretli Öğretmenler: “Ailem Şu Anda Bu Maaşla Çadırda Kalıyor…
Haberler: DİLAN KUTLU – Kamera: DURSUN ALKAYA
Türkiye’nin farklı yerlerinden ücretli öğretmenler sorunlarını dile getirmek için Ankara’ya geldi. Prim gün sayısına göre 10 bin atama talep eden ücretlendirme öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde yağmur altında seslerini duyurmaya çalıştı. 10 yıldır uygun fiyata öğretmenlik yapan Güneş Kalan, “Birçok kamu kurumu KPSS’siz alım yaptı. Sadece ücretli öğretmenler bekliyor. Bıktık, kırıldık. Kızdık. Defalarca görüştük. ve bir sonuca varamadık.Çalıştığımız kurumlarda sürekli mobbinge uğramaktan bıktık.”Bize bakıcı muamelesi yapıyorlar” dedi.Öte yandan ücretli hoca Hacer Zağlı ”Ben Anadoluluyum” dedi. Kahramanmaraş şu an ailem çadırda kalıyor, ben bu maaşla ailemi bile geçindiremiyorum.”
Kurs fiyatları artmayan ücretli öğretmenler bugün 35. kez Ankara’ya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı binası önünde seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler, asgari ücretin altında çalıştırıldıklarını belirterek ekip istedi.
Ortada 3 bin-6 bin lira arasında değişen ücretler alan öğretmenler, 10 bin liralık kadroyla öğretmenlerin atanmasını istedi. Özel Öğretmen Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, “Yıllarca devlete hizmet etmiş ücretli öğretmenlerin prim yöntemine göre kayıtsız şartsız atanmasını istiyoruz” dedi.
Asgari ücretin altında çalışarak geçimini sağlayamayacağını belirten öğretmenler ANKA HaberlerAjansıyla görüştü.
Eskişehir’de çiftçilik yapan aile, altı yıldır öğretmenlik yapan kızları için seslerini duyurmak üzere Ankara’ya geldi. Baba Zihni Şahin dedi ki:
“Maaşı 4 bin lira civarında. Sürekli köylerde geziyor. Maaşları çok düşük, yakıt masrafını zar zor karşılıyor. Bir yıl köye gidip gelirken kaza yaptı. Toplam 5 bin lira kazandı. lira orda harcandı parasız gittik prim günü doldurana kadro verildi onu hayal edip tamamlamaya çalıştık 6 yıldır yapıyor şimdi 540 ı bitirdi KPSS’siz atama olsa… Çok yüksek puanlarla atamalar yapılıyor o yüzden atanamadı.
Köyde yaşıyoruz. Köyde koyun ve inek var. Malikanede kimse yok. Geldiğinde onlara baksın diye anne babası olarak geldik. Bu zamana kadar bütün akaryakıt parasını ben götürüyorum… taksiyle çevre köylere, emekli maaşımı hep cebimden ödüyorum ki çocuk harçlık versin.”
Anne Ümmühan Şahin, “Herkese görev verdiler. Bir biz kaldık. Onlar da duysun. Aradan çok zaman geçmeden Ankara’ya geldik. Akaryakıt hesapladık para 10 bin lira çıktı. Ama biz geldik” dedi. sesimizi duyuramadık.”
“GERÇEKTEN YÜZLÜYÜZ, KIZGINIZ, KAÇ KEZ KONUŞTUK, SONUCA ULAŞAMIYORUZ”
Kayseri’den Ankara’ya gelen Güneş, kalan 10 yıldır maaşlı öğretmen olarak çalıştığını belirterek, “Devletimizden hakkımız olanı istiyoruz. Bunun için defalarca toplandık. Birçok kamu kurumu yaptı. kpsssiz alım yok sadece fiyatla öğretmen alımı yok sadece fiyatla öğretmen bekliyor bıktık bıktık bıktık çok kızdık tekrar tekrar konuştuk sonuca varamadık.Çalıştığımız kurumlarda mobbinge uğramaktan hep korktuk.Fiyat diye bir şey niye var anlamadık.Önemli anlamda bizim için çok zor.Biz öğretmeniz,biz öğretmeniz. Eğitim fakültesi mezunu bir oluşumuz var, neden bize at bakıcısı muamelesi yapıyorlar.” Ben anlamıyorum. Kendim için geçimimi sağlıyorum. Ailesi ve çocuğu olanlar bu parayla nasıl geçiniyor anlamıyorum. Başkan artık bizi görsün. 450 bin atama bekleyen öğretmen var. Bunların 90.000’i ücretli öğretmenler. Neden hala mezun veriyor” dedi.
“KAHRAMANMARAŞLIYIM, AİLEM ŞU ANDA ÇADIRDA, BEN BU MAAŞLA EHLİYET BİLE GEÇEMİYORUM”
Kayseri’den gelen Hacer Zağlı, “Ben giyim sanayi öğretmeniyim. Maaşlıyım bu yıl 8. yılım. Aldığımız maaş asgari ücret. Her zaman 40 saat veremeyiz. Bazen 30 bazen 40 saat.” saat Primimiz tam ödenmiyor 7-8 yıldır çalışıyorum Primim 900 den fazla Sosyal aktiviteleri unuttuk aslında en fazla AVM de yemek yemek istiyorum Bir an önce atansın. Hakkım olanı istiyorum. Kahramanmaraşlıyım, ailem şu anda çadırlarda kalıyor, bu maaşla aileme bile bakamıyorum” dedi.
“İHTİYACIMIZ OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜMÜZDEN EMEKLİ OLAMIYORUZ”
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Çiğdem Akyüz, “En son aldığım fiyat 5 bin 500 lira. 24 saat derslere giriyorum. Bu haliyle ne emekli olabiliyoruz ne de muhtaçlığımızı görebiliyoruz. Üç bin ne yazık ki yetmiyor. Çocuklarımı sayacağım ama yine de bir formda emekli olamıyoruz. Birçok kez geldik. Devletimiz sesimizi duyuyor. Gereğini yapacaklarına inanıyorum” dedi.
“MİNİMUM FİYATIN ALTINDA ÇALIŞIYORUM”
15 yıldır maaşlı öğretmenlik yaptığını söyleyen Hatice Efe, “Asgari ücretin altında çalışıyorum. Çoğu zaman asgari ücretimin üçte biri bile olmuyor. Aynı zamanda çalışmak zorunda kalıyorum. KPSS’de çalışmak zorunda.” 80’in üzerinde puan alması insanüstü bir durum. Devletimizin bizi daha fazla bu kurallar çerçevesinde çalışmaya mahkûm etmemesini istiyoruz. Maaşlarımız sadece harçlığımız. Diğeri bizim için işe yaramaz. Primlerimizi doğru ödemesek bile yarım yamalak primlerimizle o emeğin boşa gitmemesini istiyoruz” dedi.